17 April 2011

Cerita Pasal Copy Paste

Assalammualaikum dan selamat sejahtera




Kita ni sebagai blogger marah bebeno kalau ada yang copy paste entry kita ye, maki hamun bagai orang yang tiru entry kita tue
"kurang ajar betul orang copy entry aku  ni, aku penat-penat fikir, dia senang-senang je copy, WTFish!"

Tapi kita ni tak sedar waktu buat assignment, buat report nak hantar kat lecturers, kita copy sebijik-sebijik info dalam internet tak pun dalam buku rujukan, lepas tu pastekan aje, edit sikit-sikit dan hantar. *aku tak cakap semua orang buat mcam tu, sebilangan sahaja* Mentang-mentang la tak ada yang bacanya, lecturer sorang aje yang tukang semaknya.


Kalau dalam dunia belog ni pulak, banyak mata yang bacanya, dah ada yang sama sikit, terus dikatakan copy paste. Padahal sehati sejiwa nak taip entry lebih kurang. * fikir positif*
Tapi kalau la ada yang jenis hidup copy paste entri orang aje, apa salahnya letak link pemilik sebenar entry tersebut, tak adalah yang panas hati nanti. Jadi sama-sama la dapat untung.


Pisssstttt :Kalau semua blogger bertimbang rasa, kan aman dunia belog ni. :)



7 comments:

nurAMALLINA said...

Ya betul2 !

t e m b u m e said...

ahah!
sangat betul

takpon mintak izin dulu
then credit
barulah beradap sopan namenya.
hehehe

elinADNAN said...

betol tuh..klaw kite copy tok asgmnt..kite akan buat rjukan..so kalaw kite copy entry org..kite buat la krdit tok org yg kite copy tuh kan..alamak ayat bm kite tgaang lnggang plak

Elih Japahar a.K.a Mr. RighT said...

Nak tau cara2 supaya tulisan anda tak dapat di copy??...

diyana said...

betol sangat! ^^

Wani said...

setuju ! baru la aman kan kan kan .

Anis Adila Aris said...

terima kasih semua kerana setuju..
hehe

saya tak kisah pun orang nak copy entri dalam belog ni tapi bagi la link..ape salahnye kan kita berkongsi ilmu.. setakat nak harapkan orang baca belog ni aje, berapa sangat la yg baca...

kalau ada yang tukang sebarkan tu, luas sikit ilmu tu terbang,..:D